Skip to main content

Avui hem certificat una cosa que ja sabíem, quan una ruta es planifica bé hi ha més possibilitat de poder-la completar i, sobre tot, de gaudir-la al màxim. El problema habitualment és que ens fa mandra revisar tot el necessari i aleshores els imprevists ens acaben passant factura.

Planificant la ruta amb el Jul a la FURPI

Ahir la tarda /nit vam revisar molts cops la ruta d’avui, el track de wikiloc, altres opinions, el mapa Alpina de la zona, l’aproximació en vehicle, els timings previstos, la meteo … El resultat, una ruta impecable! I compte doncs hi havia força complicacions ocultes i que ara us explicaré. Us adjunto el track de wikiloc que hem seguit:

https://ca.wikiloc.com/rutes-alpinisme/200916-100-cims-e-pallars-sobira-no-234-mont-roig-56905726

La primera decisió que vam prendre va ser la de sortir més d’hora de l’habitual. El rellotge ha sonat aquesta matinada a les 5.30h, hem fet les rutines habituals i a les 6.20h ja estàvem al cotxe del Jul (el meu acompanyant, amic de la Uni). Al tenir tot el material ja preparat del dia anterior, ens estalviem temps de més pel matí i sorpreses per haver-nos deixat alguna cosa.

L’aproximació al Planell de Sartari, punt d’inici del track és complicada, camí difícil, ja ho teníem previst. Però a l’anar d’hora ens hem estalviat els problemes de conflicte amb cotxes en les 2 direccions, fet que no hem pogut evitar a la tornada. Anar més d’hora suposa però patir una mica més de fred al sortir, a les 7h que hem iniciat la ruta el sol ja havia sortit però les muntanyes encara no ens permetien veure’l. El cotxe del Jul ha fet un amago de treure vapor d’aigua del capó, fet que ens ha posat en alerta però de seguida ha marxat i hem decidit emprendre la ruta sense més, tot i tenir la mosca darrera l’orella.

Al punt de sortida ens hem trobat un francès que tornava (va fer cim ahir) i hem validat les diferents opcions d’ascensió

Hem fet la primera part a bon ritme per arribar al refugi i el primer llac. Un dia esplèndid i la muntanya estava oferint-nos un espectacle exclusiu per a nosaltres. A mesura que hem anat pujant els dubtes d’orientació els hem anat resolent de forma fàcil, doncs ja sabíem les alternatives i quines eren les nostres opcions. Coll del Curiós, Coll de Calberante, carenar el Pic de la Gallina i pujar la tartera per arribar al Pic de la Tartera. Tot això, que sembla evident, sobre el terreny es fa molt més complicat quan t’entren els dubtes. A la muntanya tot es complica, doncs els camins es desdibuixen, l’orientació falla i el cansament passa factura.

Entre mig hem pogut veure alguns isards i una perdiu blanca!

A l’enfilar el Pic de la Tartera, no l’hem fet a l’anada sinó a la tornada, hem hem fet una drecera evident per a que l’estona de carenar fins el Montroig fos més curta. El tram final, ja estàvem avisats, t’he truco!!! En comptes d’atacar-lo pel dret l’hem anat remuntant per la part dreta i així ens hem estalviat grimpades complexes. A l’arribar al cim, novament una vista brutal!!!

Amb el Jul al cim del Montroig

Durant tot el trajecte ens hem anat fent fotos i vídeo, amb el mòbil i la GoPro. El fet d’anar amb acompanyant a fer el cim em dona una mica més de repòs en l’ascensió i ens permet paradetes tècniques i reportatges 😁

La baixada també l’hem fet segons previsió, desfent el camí original, salvant el primer tram que hem decidit fet el Pic de Tartera, doncs el teníem molt a la vista. Brutal vista de 4 valls des del cim, espectacular.

La tornada s’ha fet una mica llarga, sobre tot pel tipus de terreny, molt pedregós, poc corredor. Ja al refugi ens hem trobat els primers humans 😎, un grup escolar, segurament son els que estaven acampats al poble de Cerbi i que anaven pujant al refugi a dormir, per torns.

A l’arribar a on teníem el cotxe han arribat una parella i ell ha encès una cigarreta que segur li ha anat de meravella quan a afrontat la primera pujada 😆

Com l’horari de baixada començava a les 12h (el camí té horaris de baixada i de pujada per evitar conflictes en un accés molt estret i exposat), ens hem esperat i hem enfilat cap avall. En la baixada ens hem trobat amb 3 vehicles, que no han seguit la normativa i la feinada hem tingut per resoldre el conflicte. Un dels vehicles amb una dona presa pels nervis fruit del camí tortuós. Cosas del directo … 😏

Parada tècnica per agafar aigua del riu (per a la neteja de roba i plats) i arribada a la FURPI, dutxa ràpida, bugada, ordre i a les 13h connexió per una reunió de feina, com si res hagués passat …

El Jul ha anat a portar el cotxe al taller per a que li fessin una ullada i … 😖😖😖 problema amb l’aigua del radiador, ens quedem sense vehicle per a les aproximacions. El dia de demà es complica, no només per l’accés sinó tmabé per la pluja prevista. ai ai ai … Ja us informarem del que farem.

Visca @la100pics!!!